De Beiaardier

Hoofdstuk 3.1

Het nieuwe stadscarillon prikkelde de eergevoelens van het Kapittel van de Sint Servaaskerk te Maastricht, in die tijd een van de rijkste en machtigste kerken in de Nederlanden. In één van haar torens hing nog steeds het klokkenspel van 19 klokken uit 1555 van Henrik Van Trier.

 

Feit:

Maastricht had, met dit klokkenspel uit 1555, als één van de eerste ter wereld carillons!

 

Het verschil in omvang en klank met het nieuwe Hemony-carillon in het stadhuis was niet onopgemerkt gebleven.

 

Een nieuw Hemony-carillon was echter geen optie meer voor de Servaaskerk want Pieter Hemony stierf op 17 februari 1680.

 

Hoewel hij enkele leerlingen had met wie het kapittel van de Servaaskerk nog even contacten onderhield, was er geen van hen die de exacte geheimen van de giet- en stemkunst van de Hemony’s had geleerd of ze op een bevredigende manier kon toepassen.

 

Pieter Hemony had zijn geheimen mee in het graf genomen… dacht men. Totdat onze Paleograaf Willem meer ontdekte…

hemony tekening klokje

Klok wijsheid

Wie zoekt zal vinden

Onze eerste Beiaardier, Jaspar Gallet, tekende in zijn memoires op dat de Hemony broers wisten dat een goede klok een goede stad kan vormen. Voor Maastricht gold volgens Pieter;

 

  • WATER | de Maas, Maastricht zal haar klanken over het water verder laten klinken. 
  • LUCHT | Schone lucht, Door de lucht dansen de juiste klanken van het carillon. Zeker in de heuvels van het Limburgse land.
  • VUUR | De klokken waren de taal van de stad. Als de vijand eraan kwam, als er ergens vuur was, als de werkdag erop zat… alles werd aangekondigd middels het carillon. Maastricht is in alle tijden een strategische stad vol vuur geweest.
  • AARDE | De klokken werden in de aarde gegoten, De  lössgrond van Limburg was perfect met zijn kalk om klokken te gieten.

 

Het is het vuur, de drift waarmee de Maastrichtenaar zijn stad mee verdedigde. Vuur was ook wat Pieter de stad wilde meegeven. Het heilige vuur om de mooie Harmony in de stad te bewaren en zo probeert den vreemde buiten te houden.

Check antwoord

Welk getal zoeken we?

Jaspar heeft in deze uitdaging de ideale ‘smelttemperatuur’ verstopt. François Hemony had hem dit toegefluisterd. Het Vuur is zo belangrijk dat de ideale smelttemperatuur om het perfecte brons te krijgen essentieel is. 

 

Wat is de ideale temperatuur volgens François Hemony?

(@camiel: 1103 graden C)

CHECK Antwoord

Hint nodig?

Willem helpt je verder

Helaas kan ik je in dit deel van het avontuur nog geen hint geven. 

 

Lees de instructies goed door en klik op de button onderaan de pagina om door te gaan.

Hulp nodig?

AR (Augmented Reality)
Bij sommige toestellen of weersomstandigheden kan de AR soms niet reageren. Klik dan op de button “AR” om de verborgen opdracht zichtbaar te maken.

Lukt het niet om het antwoord te vinden? Geen zorgen, je kunt altijd gokken. Bij een foutief antwoord ontvang je van Willem dan nog een extra hint of kun je zelfs vragen voor de oplossing.

Vragen aan Willem? Neem contact met hem op via Whatsapp: Klik hier

Muzieknoten?

De klank van Maastricht

Vind de 5 muzieknoten en herstel de harmonie.

?

?

?

Plattegrond

Bekijk Maastricht